Parada plesa: Iščoča, zgodovinjenje slovenskega sodobnega plesa. Dobro osmišljen in dorečeno oblikovan plesni projekt Urše Rupnik

Parada plesa: V produkciji Studia za svobodni ples in koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana ter Plesnega epicentra je bil premierno uprizorjen prvi del napovedanega avtorskega opusa Urše Rupnik Iščoča, zgodovinjenje slovenskega sodobnega plesa.


Predstava je stekla 2. decembra v dvorani Duše Počkaj Cankarjevega doma Ljubljana, je prvi del avtoričinega opusa, ki ga je zaplesala in postavila s plesalci in soustvarjalci: Dalando Diallo, Mašo Kagao Knez, Luko Ostrežem in skupino Ursus Dancers (Katarina Bogataj, Dijana Džamastagić, Vanja Kolanovič, Katja Kučina, Kaja Marion Ribnikar, Hana Murovec, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Sara Stadler, Nika Zidar), avtorska glasba: David Kacmur, David Nik Lipovac; oblikovanje luči: Danilo Pečar.

Urša Rupnik se je že zarana srečala z uricami plesnega ustvarjanja na Oddelku za izrazni ples Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana (danes KGBL). Vseskozi se tudi samoiniciativno plesno izobraževala in urila ter je leta 2013 diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani kot diplomirana plesalka in koreografinja, ki je že imela univerzitetno diplomo iz kulturologije. Prevzela je vodstvo Studia za svobodni ples, katerega umetniška vodja je že več let.


Leta 2008 je postala asistentka koreografije in delavnic uveljavljenega koreografa ter pedagoga Joeja Alegada, tudi je habilitirana visokošolska predavateljica in gostujoča pedagoginja na plesnih akademijah ter institucijah tako doma kot v tujini.

Kot plesalka in ustvarjalka sodeluje z znanimi slovenskimi koreografi in ustvarjalci, pred štirimi leti je v Studiu za svobodni ples ustanovila plesno skupino Ursus Dancers. Je prejemnica listine Mete Vidmar (2021), ki jo podeljuje Javni sklad RS za dosežke na področju sodobne plesne umetnosti, prav tako prejemnica srebrnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana (2019) za izjemen prispevek na področju sodobnega plesa… več na Parada plesa.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Parada plesa: Kolumna Ane Mesec, o stanju brez inspiracije

Kolumnistka portala Parada plesa, Ana Mesec se sprašuje o stanju, ko človek nima inspiracije, in o tem, kako naj najde ravnovesje med rutino in spontanostjo!

Tale članek se kar noče napisati. Sprašujem se, iz katere globine naj spet potegnem inspiracijo, v kateri delček sebe naj še pogledam, da bom našla nekaj avtentičnega, kar želim deliti. Pa ne najdem, kreativna blokada, prazen prostor. In sem se odločila, da bom pisala kar o tem občutku, ki se večkrat pojavi tudi pri mnogih plesalcih in drugih umetnikih… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Parada plesa: Iščoča, zgodovinjenje slovenskega sodobnega plesa. Dobro osmišljen in dorečeno oblikovan plesni projekt Urše Rupnik”

Komentar: