Dacia Jogger: Najcenejši sedemsedežnik v hibridni različici

Dacia Jogger je prva Dacia s hibridno tehnologijo. Dacia je pravkar objavila novico o svojem najbolj zanimivem modelu na trgu, slednje je sicer že napovedala. Jogger je dobil še eno motorično zmogljivost. Čeprav bi nekateri raje videli dobri stari dCi, je čas za bolj aktualno različico. To je namreč prvi elektrificirani model v liniji romunske znamke in gre za tako imenovani samopolnilni hibrid. 

Hybrid 140 se od bencinske različice bistveno ne razlikuje. Vsaj vizualno, saj je novost le nov odtenek (Schiste gray) barve zunanjosti in oznake hibridne izvedbe, v notranjosti pa prilagojen prikaz na 7-palčnem zaslonu. Slednje se nanaša na stanje baterije in prikaz pretoka energije. 

Poleg samodejnega menjalnika dobi hibrid serijsko tudi elektronsko ročno zavoro ter sredinski naslon za roke z integriranim predalom. Akumulator se nahaja na mestu rezervnega kolesa. Torej tam, kjer se običajno nahaja rezervoar za plin. Povedano drugače, prtljažni prostor je ostal nespremenjen, torej ogromen. 

Čas je, da omenimo Renaultov pogon E-Tech, ki smo ga že imeli priložnost preizkusiti v številnih modelih, in sicer Renault Clio in Captur, pred kratkim pa tudi Nissan Juke. Sestavljata ga atmosferski bencinski motor 1,6 v kombinaciji z dvema elektromotorjema in baterijo s kapaciteto 1,2 kWh.

Gre za 140 KM in, kar je pomembno, gre za model, ki ima zdaj okoli 900 km dosega. Garancija na baterijo je osem let ali 160.000 km.

Seznam naročil se odpre januarja, v Franciji pa se začne s ceno 24.600 evrov (5 sedežev, Expression), kar je 7.610 evrov več od osnovnega modela oziroma približno 44 odstotkov. Pričakovati je, da bo jogger cenovno bistveno ugodnejši od renault captura e-tech. Prihod na hrvaški trg je predviden konec februarja prihodnje leto. 

Foto: Daccia

Ne spreglejte…

Kiin hibrid na testu izogibanja boljši od audija RS3

Za razliko od številnih tekmecev Kiin hibrid na testu ni ostal v zadregi. Preizkus izogibanja stožcem električnim avtomobilom običajno ne gre najbolje, pa tudi hibridi se ne odrežejo najbolje. Povečana masa in premalo razvita elektronika opravita svoje. Prav tako komaj kaj pomaga tudi dejstvo, da imajo glede na višino nekoliko ugodnejšo lego težišča. 

Pri korejskem hibridu, ki je pred kratkim dobil novo izdajo, je vse presenetljivo dobro. V testu izogibanja losom, ki ga je izvedla španska revija km77.com, je to uspelo Kiinemu hibridnemu Niru in sicer s hitrostjo 81 km/h in se tako uvrstil v sam vrh… več tukaj.

By A.K.

2 thoughts on “Dacia Jogger: Najcenejši sedemsedežnik v hibridni različici”
  1. […] Dacia Jogger je prva Dacia s hibridno tehnologijo. Dacia je pravkar objavila novico o svojem najbolj zanimivem modelu na trgu, slednje je sicer že napovedala. Jogger je dobil še eno motorično zmogljivost. Čeprav bi nekateri raje videli dobri stari dCi, je čas za bolj aktualno različico. To je namreč prvi elektrificirani model v liniji romunske znamke in gre za tako imenovani samopolnilni hibrid… več tukaj. […]

Komentar: