Italija zaostruje pravila za reševanje migrantov z morja

Italijanska vlada bo zaostrila pravila za reševanje migrantov u morja in kaznovala dobrodelne organizacije. Prav tako bo vlada Giorgie Meloni omogočila zaseg ladij, če bodo kršile nova, strožja pravila. Dobrodelne organizacije menije, da bi to lahko ogrozilo življenja.

Vladni ukaz, odobren pozno v sredo navaja, da morajo te ladje po reševanju nemudoma vpluti v pristanišče, namesto da ostanejo na morju in iščejo druge migrantske čolne v stiski, poroča Reuters.

Misije dobrodelnih ali nevladnih organizacij v Sredozemlju običajno trajajo več dni, izvajajo se številne reševalne akcije, ladje pa pogosto prevažajo na stotine ljudi.

Kapitani ladij tvegajo visoke kazni

Ladje nevladnih organizacij morajo potnike tudi obvestiti, da lahko zahtevajo mednarodno zaščito kjer koli v Evropski uniji, piše v odloku. Kapitani, ki kršijo ta pravila, tvegajo denarno kazen v višini do 50.000 evrov. Ponavljajoče se kršitve lahko privedejo do zasega plovila.

Vlada premierke Giorgie Meloni se je od oktobra, ko je nastopila lotila dejavnosti dobrodelnih organizacij za reševanje na morju. Obtožili so jih, da ob povečanem številu prihodov pomagajo tihotapcem ljudi.

Dobrodelne organizacije obtožbe zanikajo.

Riccardo Gatti, odgovoren za reševalno ladjo, ki jo vodi dobrodelna organizacija Zdravniki brez meja, je za dnevnik La Repubblica povedal, da je odlok del strategije, ki povečuje tveganje smrti na tisoče ljudi. Pravila, ki otežujejo izvajanje več reševalnih operacij, bi lahko kršila mednarodne konvencije in so etično nesprejemljiva, je dejal.

Podatki italijanskega Ministrstva za notranje zadeve kažejo, da je letos je v Italiji pristalo okoli 102.000 migrantov. Lani ji je bilo v enakem obdobju okoli 66.500, leta 2021 34.000. Vrhunec priliva je bil leta 2016, ko je vstopilo več kot 181.000 migrantov.

Italija in Španija pozivata druge države, naj sprejmejo migrante

Dokument urada notranjega ministra Mattea Piantedosija navaja, da so le približno deset odstotkov tistih, ki so letos prispeli v Italijo, na kopno prepeljali čolni nevladnih organizacij.

Navedeno je tudi, da so te ladje delovale kot dejavnik privabljanja tistih, ki so se odločili za nevarno pot čez Sredozemlje iz Libije. Nevladne organizacije trdijo, da podatki kažejo, da njihova prisotnost na morju migrantov ne spodbuja k odhodu.

Kako ravnati s priseljevanjem v Evropski uniji, je že leta vir napetosti. Italija in Španija, kamor prispe večina čolnov, že dolgo trdita, da morajo zaveznice EU sprejeti več migrantov, ki prihajajo na njihove obale.

Novembra je med Italijo in Francijo, izbruhnil diplomatski spor. Rim namreč  ni dovolil reševalni ladji z okoli 200 ljudmi, da bi pristala v svojih pristaniščih, ladja pa je na koncu pristala v Franciji

Foto: Pexels (fotografija je simbolična)

By A.K.

2 thoughts on “Italija zaostruje pravila za reševanje migrantov z morja”

Komentar: