Nemčija: Električni avtomobili onesnažujejo petkrat bolj kot v Španiji

Nemčija se je obrnila na premog, s čimer se je povečalo onesnaževanje, predvsem glede emisij CO2. Kot je znano, električni avtomobili ne izpuščajo škodljivih plinov, v celotnem življenjskem ciklu pa je stvar precej drugačna. To je še posebej opazno, če električna energija za njihovo delovanje ni pridobljena iz alternativnih virov energije. 

In prav to se je zgodilo v Nemčiji, ki se je zaradi pomanjkanja plina preusmerila na premog. Stare termoelektrarne spet obratujejo, v zadnjem mesecu pa je bilo kar 34,9 % električne energije v Nemčiji proizvedene iz premoga, piše hybridoselectricos.com, poroča HAK Magazin. V primerjavi z letom prej se je proizvodnja električne energije na premog povečala za 13,3 odstotka, poraba premoga pa za 19 odstotkov, poroča Economic Times.

S tem je Nemčija prišla v sam vrh po onesnaženosti pri proizvodnji električne energije. Emisije znašajo 535 g CO2/kWh, kar je petkrat več kot v Španiji. V samem vrhu po porabi premoga in onesnaženosti so Bolgarija, Češka in Poljska.

Dobra novica je, da tudi v takšnih razmerah električni avtomobil manj onesnažuje kot avtomobil na fosilna goriva. Razlika ni velika, je pa opazna in znaša 27 odstotkov. Medtem ko bencinski avtomobil s porabo 6,5 l/100 km izpusti približno 17,6 kg CO2 na 100 km, je električni avtomobil v Nemčiji povezan s približno 12,8 kg CO2 na 100 km. V Španiji pa električni avtomobil onesnažuje sedemkrat manj kot bencinski.

Foto: Pexels 

Ne spreglejte…

Nemške sanje o električnih avtomobilih so v težavah

Nemške sanje o električnih avtomobilih so v težavah. Optimistični cilj vlade, da bo do konca desetletja na cestah 15 milijonov električnih vozil, se zdi nedosegljiv, pravijo raziskovalci.

Berlin se je pred enim letom zavezal, da bo imel do leta 2030 15 milijonov vozil z baterijskimi vgrajenimi baterijami. Zadanega cilja verjetno ne bo dosegel., Vsaj glede na strokovnjake, ki opozarjajo, da bodo zmanjšane subvencije in ozka grla v proizvodnji upočasnili prodajo… več tukaj.

By A.K.

2 thoughts on “Nemčija: električni avtomobili onesnažujejo petkrat bolj kot v Španiji”
  1. […] Nemčija se je obrnila na premog, s čimer se je povečalo onesnaževanje, predvsem glede emisij CO2. Kot je znano, električni avtomobili ne izpuščajo škodljivih plinov, v celotnem življenjskem ciklu pa je stvar precej drugačna. To je še posebej opazno, če električna energija za njihovo delovanje ni pridobljena iz alternativnih virov energije… več tukaj. […]

  2. […] Nemčija se je obrnila na premog, s čimer se je povečalo onesnaževanje, predvsem glede emisij CO2. Kot je znano, električni avtomobili ne izpuščajo škodljivih plinov, v celotnem življenjskem ciklu pa je stvar precej drugačna. To je še posebej opazno, če električna energija za njihovo delovanje ni pridobljena iz alternativnih virov energije… več tukaj. […]

Komentar: