ECB obrestne mere v evroobmočju zvišal še šestič zapored

Svet ECB je glavne obrestne mere v evrskem območju dvignil še šestič zapored. Kljub zadnjim pretresom na finančnih trgih je ECB obrestne mere, kot napovedano zvišal za 0,5 odstotne točke.

Svet osrednje evrske denarne ustanove je od julija lani obrestne mere skupno zvišal za 3,5 odstotne točke. To je v rekordna dinamika v zgodovini območja skupne valute.

Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja je tako s 3,5 odstotka najvišja po oktobru 2008, ko se je začelo vztrajno zniževanje cene denarja v odzivu na izbruh svetovne finančne krize.

Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila je pri 3,75 odstotka. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita oziroma depozitna obrestna mera, ki je bila dolgo časa v negativnem območju, je pri 3,0 odstotka.

Svet ECB je na zadnjih zasedanjih jasno napovedoval dodatna zvišanja obrestne mere. Slednjemu so nato sledile tudi izjave vodilnih centralnih bančnikov.

Osrednji organ denarne politike v evrskem območju ostaja odločen, da zagotovi čimprejšnjo vrnitev inflacije na ciljno dvoodstotno raven v srednjeročnem obdobju.

Namesto izrecne napovedi dodatnega zvišanja je po novem navedel, da je “ob povišani ravni negotovosti pomen podatkovno podprtega pristopa sveta ECB-ja k sprejemanju sklepov o glavnih obrestnih merah še večji, saj bodo sklepi odvisni od ocene inflacijskih obetov v luči najnovejših ekonomskih in finančnih podatkov, dinamike osnovne inflacije in intenzivnosti prenosa denarne politike”.

Nekateri analitiki so takšno omilitev napovedi dodatnih zvišanj napovedovali, še posebej po zadnjih pretresih v bančnem sistemu. Slednji so v Evropo pljusknili iz ZDA in se ta teden pokazali tudi na finančnih trgih. Težave nekaterih bank so v delu tudi posledica zaostrovanja denarne politike v razvitih državah.

“Bančni sektor je odporen”… več na Biznis.si

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: