(Foto: Getty Images)

Amnesty International je mednarodno nogometno zvezo – FIFA pozvala, naj še pred svetovnim prvenstvom 2022 delavcem iz Katarja izplača zahtevano odškodnino. Nevladna organizacija je namreč od svetovnega nogometnega vodstva zahtevala, da delavcem plača najmanj 440 milijonov dolarjev, kar je 416 milijonov evrov odškodnine.

Gostitelj svetovnega prvenstva Katar je bil namreč večkrat kritiziran zaradi zlorabe pravic delavcev migrantov na gradbiščih, zaradi odziva na obtožbe pa je kritizirana tudi FIFA.

“Fifa bi morala porabiti vsaj 440 milijonov dolarjev za popravilo škode, ki jo je utrpelo na stotine tisoč delavcev migrantov, ki so bili žrtve kršitev človekovih pravic v Katarju med pripravami na svetovno prvenstvo 2022,” je v izjavi zapisala Amnesty International . Znesek odškodnine pa je enak znesku, ki bi se naj po navedbah nevladne organizacije razdelilo med 32 držav, ki sodelujejo na svetovnem prvenstvu. Amnesty je dodal še, da je odškodnina minimum za odškodnino delavcev in njihovo zaščito pred prihodnjimi kršitvami.

“Šest mesecev do začetka svetovnega prvenstva se bodo zlorabe nadaljevale brez zmanjšanja, razen če se akcijski načrt, ki so ga pripravili FIFA in njeni partnerji, ne bo pravilno izvajal. Vendar je že prepozno, da bi izbrisali preteklo trpljenje, in čas je, da FIFA in Katar stvari uredita ” je zapisano v izjavi. Amnesty pa je pozdravil socialne reforme v Katarju od leta 2018 in nekaj izboljšanja delovnih pogojev na gradbiščih svetovnega prvenstva. V komentarju, poslanem AFP, je FIFA dejala, da “trenutno ocenjuje predlog Amnestyja” in drugih nevladnih organizacij.

Katar medtem odločno zavrača število smrtnih žrtev na gradbiščih, ki jih navajajo mednarodni mediji in organizacije za človekove pravice.

Vir: Euronews