Masaža: Sindrom quadratus lumborum, najgloblje mišice ledvenega predela

Quadratus Lumborum je najgloblja mišica ledvenega predela. Razteza se od medenice do zadnjega rebra. Med sedenjem, hojo in stanjem se krči in je zato zelo dovzetna za nastanek bolečine. Bolečina je običajno posledica prekomerne obremenitve. Povzročita jo lahko tudi šibkost in napetost. 

Nenehno stanje v istem položaju bo zmanjšalo pretok krvi in ​​tako utrlo pot bolečinam. Hkrati lahko oslabelost hrbtnih mišic iztegovalk tvori tudi osnovo bolečine, saj bo obremenila kvadratni ledveni mišici.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Simptomi

Pri večini bolnikov s prizadetim kvadratnim lumborumom se pojavi bolečina v križu.

Bolečino v križu delimo na tri sindrome:

Sindrom bolečine v vratnem delu hrbta:

Bolečina pod nuhalno linijo in nad prvim transverzalnim odrastkom torakalnih vretenc ter lateralno okoli stranske površine vratu.

Sindrom torakalne bolečine v hrbtu :

Bolečina se pojavi v zgornjem in srednjem delu trupa med vretenci T1 in T12.

Sindrom lumbosakralne bolečine v hrbtu :

To je sinonim za bolečine v spodnjem delu hrbta. Bolečina se nahaja pod 12. rebrom in nad glutealnimi gubami. V nekaterih primerih se lahko pojavijo simptomi sevanja v spodnjih okončinah. Sindrom kvadratnega lumborum spada v slednjo kategorijo bolečin v križu.

Miofascialni bolečinski sindrom (MPS) mišic stabilizatorjev hrbtenice je eden najpogostejših vzrokov kronične bolečine v križu.  MPS je žal pogosto spregledan. 

Med mišicami stabilizatorji hrbtenice je quadratus lumborum (QL) pogosto sprožilna točka in lokacija napotene bolečine v križu.

Prekomerna uporaba in obremenitev QL je eden glavnih vzrokov za kronično bolečino v spodnjem delu hrbta.

Za MPS so značilni simptomi, ki vključujejo lokalizirano občutljivost mišic, miofascialne sprožilne točke, otipljiv intramuskularni napet trak in odziv na trzanje mišic. MPS je pogost vzrok bolečine in disfunkcije v mišično-skeletnem sistemu in predstavlja od 20 do 95 odstotkov primerov mišično-skeletne bolečine, ki se pojavi v ambulantah in centrih za obvladovanje bolečine.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Primarni cilj obvladovanja MPS je prekiniti začarani krog bolečine z odpravo sprožilnih točk. Obstajajo različni načini zdravljenja za odpravo miofascialnih prožilnih točk, vključno z injekcijo v prožilne točke (TPI), ishemično kompresijo, raztezanjem, masažo in načini zdravljenja, vključno z ultrazvokom in transkutano električno živčno stimulacijo. Obstajajo pa tudi različni načini zdravljenja, vendar o najučinkovitejšem zdravljenju MPS še vedno potekajo razprave. Zanj sta značilni bolečina in napetost v ledvenem delu.

Vrsta in resnost bolečine

Vrsta in resnost bolečine sta lahko različna. Bolečino v križu pogosto opisujemo kot globoko bolečino, lahko pa jo občutimo tudi kot ostro in akutno, odvisno od vzroka. Čeprav se nelagodje običajno pojavi v mirovanju, se lahko poslabša z gibanjem.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Ležanje, hoja, stanje in valjanje lahko poslabšajo bolečino. Ostra bolečina se lahko pojavi tudi pri kihanju ali kašljanju. Bolečina v kvadratnem lumborumu lahko celo ovira vsakodnevne dejavnosti, kot sta hoja in sedenje.

Bolečina v kvadratnem lumborumu lahko postane kronična. Dolgotrajne bolečine človeku pogosto poslabšajo kakovost življenja in počutje, prizadenejo pa ga tudi fizično. Ljudje s kronično bolečino v križu pogosteje doživljajo anksioznost in depresijo kot tisti brez kronične bolečine.

Sprožilne točke

Sprožilna točka je občutljivo področje mišičnega ali vezivnega tkiva, ki boli ob stimulaciji ali pritisku. 

Sprožilne točke so pogosto opisane tudi kot majhni vozli. Pritisk na sprožilno točko lahko povzroči tudi usmerjeno ali sevajočo bolečino. Sevalna bolečina je nelagodje, ki ga čutimo v drugem delu telesa, ko pritisnemo na občutljivo točko.

Sprožilne točke Quadratus lumborum lahko povzročijo globoko bolečino v spodnjem delu hrbta ali zbadajoč občutek v bokih ali medenici. Lahko povzroči tudi ostro bolečino, ko se QL skrajša pri kašljanju ali kihanju.

Vzroki

  • Slaba drža
  • Poklicni stres, kot je dolgotrajno sedenje, stanje na delovnem mestu ali neprekinjeno dvigovanje.
  • Sedeči način življenja
  • Debelost
  • Mišični krč (kvadratus lumborum)
  • Nosečnost

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Vodenje fizioterapije

Ker je sindrom Quadratus lumborum del sindroma lumbosakralne bolečine v hrbtu, je treba med zdravljenjem obravnavati tudi številne okoliške strukture.

Strategije:

  • Lajšanje napetosti iliopsoasa ter mišic in fascij v stiku z njim. In Mišice, ki ostanejo strukturno povezane s sacrotuberous ligamentom.
  • Zmanjšanje atrofije gluteusa mediusa , gluteusa maximusa , sacrotuberous ligamenta in erector spinae.
  • Prevzgoja pravilnih vzorcev motoričnega proženja trupa in kolka z vajami.

Fizioterapevtsko zdravljenje

Sindrom Quadratus lumborum običajno vidimo pri bolnikih z bolečino v križu in pri sindromu patelofemoralne bolečine. V stanju kronične bolečine v križu je quadratus lumborum pod napetostjo in predstavlja prožilne točke.

Manualna terapija s prožilnimi točkami je učinkovita in zagotavlja razbremenitev prožilnih točk. Tudi suha igla je oblika zdravljenja, ki zagotavlja takojšnje olajšanje bolečine v sprožilni točki in hkrati zmanjša napetost in občutljivost hiperaktivne mišice.

Nekaj ​​pogosteje uporabljenih načinov za tovrstno stanje sta TENS in ultrazvok. Pomagata pri zmanjševanju bolečine in razdražljivosti. Raztezanje quadratus lumborum je učinkovito tudi pri bolnikih z nespecifično bolečino v križu.

Vir Foto: zajem zaslona

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

NE SPREGLEJTE:

Fascija: kaj je to in zakaj je tako pomembna?

Gre za vezivno tkivo, mreno, ki se nahaja pod našo kožo in ovija naše mišice. To pa ni edina naloga fascije, saj ta namreč obdaja in nosi naš skelet, mišice, sklepe, kosti, notranje organe in živčna vlakna.

Nepravilni gibalni vzorci se lahko hitro odražajo na poteku same fascije, zato je treba biti previden. Več o tem TUKAJ

By A.K.

One thought on “Masaža: Sindrom quadratus lumborum, najgloblje mišice ledvenega predela”

Komentar: