Mesec dni brez alkohola, kaj se zgodi? Imamo odgovor!

Ste lahko mesec dni brez alkohola? Po praznikih se bodo mnogi, v okviru tako imenovanega suhega januarja, s katerim želijo ozaveščati o pomenu izogibanja prekomernemu pitju alkoholnih pijač, odpovedali alkoholu. 

Toda kaj se v resnici zgodi, ko se za mesec dni odpovemo alkoholu? Odgovor na to vprašanje je poiskala BBC-jeva oddaja Trust Me I’m a Doctor, ki je leta 2018 združila moči z znanstveniki Univerze v Londonu in Royal Free Hospital.

Raziskovalna skupina je 26 prostovoljcev razdelila v dve skupini. Ena skupina ni pila alkohola cel mesec, druga je pila toliko kot običajno. V začetku meseca so vsi udeleženci opravili popolne zdravstvene preglede, vključno s krvnim tlakom in pregledom jeter. Potem so bili vsi ponovno testirani konec meseca.

Rezultati so pokazali, da so ljudje, ki so prenehali s pitjem, doživeli več izboljšav, vključno z izgubo teže, izgubo maščobe v jetrih, boljšim spanjem in višjo stopnjo koncentracije. To posebej velja za ljudi, ki so spili več kot šest kozarcev alkoholnih pijač na teden. Poleg tega se mnogi niso vrnili k starim pivskim navadam (70 odstotkov).

“Čeprav je ta študija vključevala le majhno število ljudi, se zdi, da naši rezultati kažejo, da je kratkoročno zmanjšanje uživanja alkohola izboljšalo zdravstvene kazalnike, ki smo jih izmerili,” so zaključili raziskovalci.

Skratka, če razmišljate o tem, da bi si za hujšanje ali bolj zdrav življenjski slog vzeli mesec dni odmora od alkohola, to zagotovo ne more škoditi.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Miti o holesterolu, ki jim ne smemo verjeti

Miti o holesterolu, ki jim ne smemo več verjeti. Holesterol je vrsta maščobe, ki jo telo uporablja za izgradnjo celične stene in sintezo nekaterih bistvenih hormonov, in je normalen gradnik vsake celice v telesu. Proizvaja se v jetrih in se absorbira iz živalskih maščob, ki jih zaužijemo. Ko so ravni holesterola visoke, se lahko arterije zamašijo, kar moti pretok krvi.

Če povišan holesterol ni pod nadzorom, lahko poveča tveganje za bolezni srca in obtočil ter srčni infarkt. Strokovnjaki poudarjajo, da obstajajo nekateri miti o holesterolu, ki jim marsikdo še vedno verjame, pa jim ne bi smel… več tukaj.