Neprijetna alergija na mraz? Tukaj so simptomi

Alergija lahko prizadene vsakogar. Alergični ste lahko na marsikaj, vključno na nizke temperature. Medicinski izraz za koprivnico, ki nastane na koži ob izpostavljenosti mrazu, se imenuje urtikarija, ki je najpogostejši simptom te zdravstvene težave. V nekoliko redkejših primerih lahko pride do hude akutne alergijske reakcije ali anafilaksije, ki je lahko smrtno nevarna.

Zdravniki pojasnjujejo, da ljudje s to alergijo po izpostavljenosti nizkim temperaturam opazijo nenavadne kožne spremembe ali druge simptome. To stanje se lahko pojavi nenadoma in sčasoma izgine. Pri nekaterih ljudeh pa nikoli ne izgine.

Kakšni so simptomi?

Čeprav je v večini primerov neškodljiva, lahko simptomi alergije na mraz vključujejo:

  • koprivnica ali urtikarija, ki je rdeča, srbeča, dvignjena rana na mestu izpostavljenosti mrazu
  • pekoč občutek na prizadeti koži, ko se vaše telo segreje
  • oteklina na mestu izpostavljenosti mrazu
  • vročina
  • glavobol
  • bolečine v sklepih
  • utrujenost
  • anksioznost

Hudi simptomi te alergije zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč, kot so anafilaksija, težave z dihanjem, otekanje jezika ali grla, nenaden padec krvnega tlaka, omedlevica in nereden srčni utrip. Vsak od teh znakov ima lahko nevarne posledice, zato jih nikoli ne prezrite, opozarjajo zdravniki.

Pojav simptomov alergije na mraz je lahko različen. Morda boste ugotovili, da se simptomi pojavijo skoraj takoj (2 do 5 minut) po izpostavitvi nizkim temperaturam. Na splošno izginejo po eni uri. Vendar se v nekaterih primerih reakcije pojavijo veliko kasneje, tudi do nekaj dni kasneje, kar je lahko za bolnika, ki ne ve, kaj je povzročilo njegovo alergijo, izjemno zmede.

Kaj povzroča alergijo na mraz?

Alergija se lahko pojavi zaradi številnih razlogov, vključno z odhodom ven v hladnem vremenu, plavanjem ali kopanjem v mrzli vodi in vstopom v prostor, ki je klimatiziran ali ima nizke temperature, kot je vgradni zamrzovalnik. Na splošno mora biti temperatura, ki ste ji izpostavljeni, nižja od 4 °C, da se pojavijo simptomi. Če gre za alergijo, izpostavljenost tem nizkim temperaturam povzroči sproščanje histamina v telesu, kar povzroči prej omenjene simptome.

Zdravljenje tega stanja je v glavnem usmerjeno v lajšanje simptomov, vrsta in količina terapije pa sta v veliki meri odvisna od vašega stanja. Zdravila, kot so antihistaminiki, so ena najučinkovitejših in lahko preprečijo ali zmanjšajo sproščanje histamina pri izpostavljenosti mrazu. Če ti ne pomagajo ali ne dajejo dovolj uspešnih rezultatov, lahko zdravnik priporoči druga zdravila, kot so kortikosteroidi, sintetični hormoni ali antibiotiki.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako prepoznati simptome hipotermije, kako se z njo spopasti

Kako prepoznati simptome hipotermije? Če še niste, si čim prej pripravite tople bunde, kape, šale in rokavice, saj se bliža zima. Zima se po koledarju začne 21. decembra, kar pomeni, da nas pravi mraz šele čaka. In ravno nizke temperature s seboj prinašajo nevarnost. Število smrti se med decembrom in marcem poveča za 20 odstotkov, za del teh primerov pa je kriva podhladitev… več tukaj.

By A.K.

3 thoughts on “Neprijetna alergija na mraz? Tukaj so simptomi”
  1. […] Alergija lahko prizadene vsakogar. Alergični ste lahko na marsikaj, vključno na nizke temperature. Medicinski izraz za koprivnico, ki nastane na koži ob izpostavljenosti mrazu, se imenuje urtikarija, ki je najpogostejši simptom te zdravstvene težave. V nekoliko redkejših primerih lahko pride do hude akutne alergijske reakcije ali anafilaksije, ki je lahko smrtno nevarna… več tukaj. […]

Komentar: