Čustveno inteligentni otroci imajo starše, ki počnejo te stvari

Starše pogosto zanima, kako naj vzgojijo čustveno inteligentnega otroka. Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, uravnavanja in izražanja čustev. Nanaša se tudi na sposobnost opazovanja, razlage in odzivanja na čustva drugih. Po besedah ​​Motherlyja je bil koncept čustvene inteligence prvič uveden že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je psiholog Abraham Maslow opredelil pomen “čustvene moči”. Izraz čustvena inteligenca je prvič uporabil Michael Beldoch leta 1964, od takrat pa številne študije še naprej dokazujejo njen pomen.

Starše pogosto zanima, kako naj vzgojijo čustveno inteligentnega otroka. Čeprav se morda sliši težko ali nemogoče, klinična otroška psihologinja Holly Symons naniza nekaj nasvetov, ki bodo vsakemu staršu pomagali, da bo njegov otrok pridobil potrebno raven čustvene inteligence, ki mu bo prišla prav v poznejših letih, še posebej, ko bo odrasel.

Začni pri sebi

Psihologinja pojasnjuje, da svojim otrokom ne moreš pomagati, če najprej ne pomagaš sebi. Kot pravi pomembno varnostno sporočilo na letalu: “Najprej si nadenite svojo kisikovo masko, preden greste pomagat drugim.”

Symons svetuje, naj si vsak starš vzame čas za opazovanje lastnih čustev, sprožilcev in veščin obvladovanja. Omenjene veščine naj starši najprej sami vadijo, preden začnejo delati na njih z otroki.

Navsezadnje gre pri starševstvu za nenehno rast, kajne?

Poimenujte in spoštujte čustva – svoja in otrokova

Razumevanje, spoštovanje in poimenovanje občutkov se lahko začne že, ko je vaš otrok še dojenček in se nadaljuje v otroštvu. Lahko se ustrezno odzovete na njihove namige, vadite obrazno mimiko in aktivno poslušate.

Preprost način, kako poimenovati in spoštovati občutke v svojem domu je, da vsak dan izmenično izberete občutek, ki vas v tistem trenutku najbolje opisuje in se o tem pogovorite s svojimi otroki, predlaga psihologinja.

Pokažite empatijo

Učenje empatije se lahko zdi zastrašujoča naloga, vendar ni nujno, da je. Psihologinja svetuje, da vsak težek trenutek, ki ga doživlja oseba, ki vam je blizu, delite z otrokom. Seveda na način, primeren njegovi starosti.

Na primer, lahko rečete nekaj takega: “Oče je trenutno pod velikim stresom in zato včasih kriči. Kaj misliš, kako bi mu lahko pomagali?”

Na ta način boste otroku dali vedeti, da se očka trenutno slabo počuti, hkrati pa tudi priložnost, da skupaj poiščete rešitev za težave in spoštujemo otrokova čustva.

“Pomembno je, da s primeri iz resničnega življenja poudarimo empatijo pri otroku. Naslednjič, ko bo otrok padel in jokal v parku, ga uporabite za pogovor s svojim otrokom in razvijanje empatije do drugih,” dodaja Symons.

Modelirajte in podpirajte zdrave sposobnosti obvladovanja

Ta koncept se vrača k pomembnosti poskrbeti zase, preden lahko poskrbite za druge. Najboljše pri tem je, da s tem, ko skrbite zase, pomagate svojim otrokom, ko se učijo iz vašega zgleda.

Skoraj vse, kar vaš malček vidi v vas ali drugem družinskem članu, bo začel uporabljati v svojem življenju, zato poskrbite, da boste zanj najboljši možni zgled, svetuje psihologinja.

Foto: Pexels Alexander Dummer

Ne spreglejte…

Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni

Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni. Jeza je čustvo. Nekateri to čustvo zelo dobro obvladujejo, so tudi takšni, ki tega ne morejo. Ko gre za otroke, se jeza pogosto razume kot izbruh jeze in se kaznuje. Toda strokovnjaki menijo, da to ni dober pristop k situaciji.

Ambica Agarwal, certificirana NLP praktik, je pred kratkim na Instagramu spregovorila o dveh glavnih razlogih, zaradi katerih so otroci pogosto jezni… več tukaj.

By A.K.

4 thoughts on “Čustveno inteligentni otroci imajo starše, ki počnejo te stvari”
  1. […] Starše pogosto zanima, kako naj vzgojijo čustveno inteligentnega otroka. Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, uravnavanja in izražanja čustev. Nanaša se tudi na sposobnost opazovanja, razlage in odzivanja na čustva drugih. Po besedah ​​Motherlyja je bil koncept čustvene inteligence prvič uveden že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je psiholog Abraham Maslow opredelil pomen “čustvene moči”. Izraz čustvena inteligenca je prvič uporabil Michael Beldoch leta 1964, od takrat pa številne študije še naprej dokazujejo njen pomen…. več tukaj. […]

  2. […] Starše pogosto zanima, kako naj vzgojijo čustveno inteligentnega otroka. Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, uravnavanja in izražanja čustev. Nanaša se tudi na sposobnost opazovanja, razlage in odzivanja na čustva drugih. Po besedah ​​Motherlyja je bil koncept čustvene inteligence prvič uveden že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je psiholog Abraham Maslow opredelil pomen “čustvene moči”. Izraz čustvena inteligenca je prvič uporabil Michael Beldoch leta 1964, od takrat pa številne študije še naprej dokazujejo njen pomen… več tukaj. […]

  3. […] Starše pogosto zanima, kako naj vzgojijo čustveno inteligentnega otroka. Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, uravnavanja in izražanja čustev. Nanaša se tudi na sposobnost opazovanja, razlage in odzivanja na čustva drugih. Po besedah ​​Motherlyja je bil koncept čustvene inteligence prvič uveden že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je psiholog Abraham Maslow opredelil pomen “čustvene moči”. Izraz čustvena inteligenca je prvič uporabil Michael Beldoch leta 1964, od takrat pa številne študije še naprej dokazujejo njen pomen… več tukaj. […]

Komentar: