Pele, Brazilec, ki je dolgo veljal za najboljšega nogometaša vseh časov, je danes umrl v starosti 82 let.

Legendarna osebnost, človek, ki je presegel svoj šport in je bil svetovna ikona, je 21. decembra izvedel, da je njegov rak debelega črevesa napredoval in povedali so mu, da bo čez božič ostal v bolnišnici – legendarni napadalec je potreboval zdravljenje zaradi srčne in ledvične disfunkcije. Lani so mu odstranili tumor na debelem črevesu.

Brazilec po neverjetni karieri velja za najboljšega nogometaša, kar jih je kdaj živelo.

Na svoj 82. rojstni dan 23. oktobra se je oglasil na družbenih omrežjih, ko je dejal, da je “dobrega zdravja”.

Edson Arantes do Nascimento (23. oktober 1940 – 29. december 2022), znan kot Pelé (portugalska izgovorjava: [peˈlɛ]), je bil brazilski profesionalni nogometaš, ki je igral kot napadalec.

Velja za enega največjih igralcev vseh časov in FIFA ga označuje za “največjega”. Sodil je med najuspešnejše in najbolj priljubljene športnike 20. stoletja. Je edini igralec, ki je trikrat osvojil svetovno prvenstvo, tudi pri komaj 17 letih.

Leta 1999 ga je Mednarodni olimpijski komite razglasil za športnika stoletja in ga uvrstil na časovno lestvico 100 najpomembnejših ljudi 20. stoletja.

Leta 2000 je bil Pelé izbran za svetovnega igralca stoletja s strani Mednarodne zveze za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) in bil je eden od dveh skupnih zmagovalcev FIFA Igralec stoletja.

Njegovih 1279 golov na 1363 tekmah, vključno s prijateljskimi tekmami, je priznanih tudi kot Guinnessov svetovni rekord.

Pele je umrl v starosti 82 let v bolnišnici.

2 thoughts on “Pele je umrl v 82. letu starosti”
  1. […] Legendarna osebnost, človek, ki je presegel svoj šport in je bil svetovna ikona, je 21. decembra izvedel, da je njegov rak debelega črevesa napredoval in povedali so mu, da bo čez božič ostal v bolnišnici – legendarni napadalec je potreboval zdravljenje zaradi srčne in ledvične disfunkcije. Lani so mu odstranili tumor na debelem črevesu… več tukaj. […]

Komentar: