Minister Mesec: Minimalna plača bo višja za 100 evrov neto

Minimalna plača se bo zvišala za 100 evrov neto na mesec, je na novinarski konferenci vlade dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. “Gre za najvišji skok minimalne plače v zadnjem desetletju,” je pojasnil minister.

Minimalna plača se bo zvišala glede na gibanja, ki se kažejo v gospodarstvu, je po seji vlade dejal minister Luka Mesec. Zvišanje minimalne plače je seštevek treh učinkov.

Prvi učinek je davčna reforma, ki bo začela veljati 1. januarja 2023. Kot drugo je na dvig minimalne plače vplival nov izračun minimalnih življenjskih stroškov, ki je bil opravljen v oktobru, in kot tretje, inflacija.

 “Minimalna plača se poravnava z vsemi tremi elementi, tako se neto učinek v januarju predvidoma zvišuje za okoli 100 evrov neto mesečno. Dvig minimalne plače potrebujemo zato, kar nam tako narekujejo zakon o minimalni plači in rast minimalnih življenjskih stroškov ter inflacija. Potrebujemo pa ga tudi zato, ker vemo, da inflacija ni vsega prebivalstva prizadela na enak način.”

Luka Mesec

Splošna raven inflacije na mesečni ravni 10-odstotna, je dejal minister in dodal: “Medtem pa so cene dobrin, kot so hrana, energenti itd. Katerih rasti najbolj prizadenejo revna gospodinjstva, zrasli kar za 19 odstotkov,” je dodal Mesec.

Z dvigom minimalne plače želijo na ministrstvu pomagati predvsem revnim zaposlenim. Oziroma tistim, ki jih je inflacija najbolj prizadela.

Skladno z obstoječim zakonom o minimalni plači mora biti znesek minimalne plače določen v vrednosti, ki ne sme biti nižja od 120 in ne višja od 140 odstotkov izračunanih minimalnih življenjskih stroškov, upoštevaje rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Minimalni življenjski stroški, izračunani v letošnjem oktobru, znašajo 669,83 evra, so dodatno sporočili z ministrstva za delo.

Minimalna plača se mora vsako leto uskladiti

Minimalna plača se mora vsako leto uskladiti tudi najmanj z zneskom rasti cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev minimalne plače se uporabi uradni podatek statističnega urada o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.

Minimalna plača letos znaša 1074,43 evra bruto, kar v primeru samske osebe nanese približno 778 evrov neto.

Končnega zneska bruto minimalne plače pa v tem trenutku ni mogoče dokončno določiti zaradi neznane rasti cen življenjskih potrebščin v decembru in ureditve dohodninske zakonodaje, ki se v letu 2023 spreminja tako po veljavnem zakonu kot po predlagani noveli. Znan bo januarja.

Po navedbah ministrstva bo sicer nov bruto znesek minimalne plače od obstoječega predvidoma višji za od 12 do 14 odstotkov. Novemu znesku minimalne plače bo sledila ustrezna zakonsko določena prilagoditev najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev. Slednji je trenutno pri 6,17 evra na uro.

Vir: MMC Foto: Zajem zaslona

By A.K.

4 thoughts on “Minister Mesec: Minimalna plača bo višja za 100 evrov neto”

Komentar: