Petrol se pripravlja na tožbo proti Hrvaški

Danes je v Ljubljani potekala precej burna skupščina Petrola. Napovedali so možnost, da bi slovenska energetska družba lahko vložila tožbo proti Hrvaški in sicer zaradi ukrepov, ki jih je vlada Republike Hrvaške sprejela za omejevanje cen goriva. 

Petrol: Škoda je ocenjena na 45,7 milijona evrov

V Petrolu so izračunali, da so ukrepi Plenkovićeve vlade z regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov, ki velja od 7. februarja, ustvarili 45,7 milijona evrov izgube (razlika v obračunanem bruto dobičku v enakem obdobju lani, ko regulacije ni bilo), poročajo Finance.  

Navedli so še, da še vedno čakajo na izračun škode sodnega izvedenca za finance in računovodstvo ter pooblaščenega revizorja. Našteto pričakujejo do 15. januarja. Okoli tega datuma naj bi, kot so napovedali, Državnemu pravobranilstvu Republike Hrvaške podali predlog za mirno rešitev spora. Če to ne bo šlo, napovedujejo tožbo. 

Na enak način se bo Petrol skušal boriti za povrnitev škode v Sloveniji. Menijo namreč, da je škoda nastala zaradi cenovnih omejitev, ki jih je uvedla slovenska vlada. Ko gre za omenjeni morebitni sodni postopek na Hrvaškem, je predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović na skupščini napovedala, da bo Petrol odškodnino, če bo treba, zahteval na sodišču Evropske unije. poročajo Finance.

V Petrolu so po seji skupščine sporočili, da je “glede na nevzdržno regulacijo cen naftnih derivatov in gospodarsko škodo, povzročeno skupini Petrol v letu 2022, skupina Petrol na Hrvaškem prisiljena sprejeti nadaljnje ukrepe za zaščito svojih interesov”. 

Bencinske črpalke bodo v četrtek zaradi protesta zaprte za eno uro

Prvi korak, pravijo, je zaprtje bencinskih servisov Petrol in Crodux na Hrvaškem v sredo, 28. decembra 2022, od 12.00 do 13.00 ure. Bencinski servisi na avtocestah in pomorskem dobru bodo odprti.

“Točenje goriva v času zaprtja prodajnih mest bodo omogočale dežurne/interventne službe. S tem ukrepom želimo opozoriti na resnost situacije in preprečiti motnje v oskrbi ter morebitno pomanjkanje naftnih derivatov na Hrvaškem. Petrol se opravičuje vsem svojim kupci in se jim zahvaljuje za razumevanje, so po sestanku zapisali v sporočilu za javnost, so sporočili iz Petrola. 

Vir Foto: Pexels

By A.K.

2 thoughts on “Petrol se pripravlja na tožbo proti Hrvaški”

Komentar: