Slovenija umika žico z meje s Hrvaško. V nekaj dneh bo pripravljen tudi operativni načrt.

Slovenija umika žico z meje s Hrvaško. “Odprava začasnih tehničnih ovir je ena od prioritet te Vlade”, so po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug potrdili na Ministrstvu za notranje zadeve. Prav tako so še dejali, da bo v nekaj dneh pripravljen in potrjen tudi operativni načrt za omenjena dela.

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve ima naša država na meji s Hrvaško 135.372 metrov panelne ograje ter 60.595 metrov posebne rezilne žice. Slovenija je za njeno postavljanje do sedaj, po podatkih hrvaške tiskovne agencije Hina, porabila 23,25 milijonov evrov, za njeno vzdrževanje pa še dodatnih 3,6 milijona evrov.

Slovenija je žico na meji s Hrvaško začela postavljati l. 2015, ko je bila država soočena z izjemnim pritokom migrantov na svoji južni meji. Namestila je enako žico, kot je nameščena na meji Madžarske s Srbijo in Hrvaško, uporabljajo jo tudi Španci, ki na tak način preprečujejo vstop ilegalnim migrantom iz Afrike.

Gre sicer za enega bolj »humanih« modelov žice, ki pa zdaj očitno zapušča slovensko južno mejo.

Namen tovrstnih tehničnih ovir je preprečiti ter preusmerjati nelegalne migracije na kontrolne točke, kjer je možen nadzor.

Kako bodo pristojni organi v prihodnje preprečevali prehode meje nelegalnih migrantov tam, kjer je bila do zdaj nameščena omenjena žica, zaenkrat pristojni še niso pojasnili.

Vir: Tanjug, Hina

Foto: Slovenske novice