Zlati ključ kluba podjetnikov za Boruta Pahorja

V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) so nekdanjemu predsedniku države Borutu Pahorju v zahvalo za prispevek k prepoznavnosti in ugledu slovenskega podjetništva izročili zlati ključ. Pahorju bodo z njim brezplačno na voljo prostori in storitve SBC-ja.

Na slovesnosti v prostorih SBC-ja v Ljubljani je predsednik kluba Joc Pečečnik dejal, da je Borut Pahor z dejavnostmi doma in v tujini širil prepoznavnost in ugled slovenskih podjetij. S svojimi stiki jim je nemalokrat “odprl kakšna vrata”.

Zlati ključ, ki ga sicer nameravajo podeliti vsem nekdanjim predsednikom države, prejemniku omogoča brezplačen dostop do infrastrukture in storitev SBC-ja.

“To so med drugim salon za druženje, sestankovalnice, storitev concierge in avtomobili z vozniki. Menimo, da si bivši predsedniki države, ne glede na to, kakšno je danes ali kakšno bo jutri politično mnenje o njih, to zaslužijo,” je dodal Pečečnik.

Pahor je s svojim delom na položaju predsednika države zadovoljen. “Če in kolikor me bo kdor koli potreboval, misleč, da mu lahko kakor koli pomagam, potem sem seveda, zlasti zdaj, ko do preklica delam v svoji prehodni pisarni – pripravljen pomagati,” je dejal.

Na vprašanje, ali to vključuje tudi slovenske gospodarstvenike, je odgovoril z “morda”.

“Bomo videli. Tukaj se pustim presenetiti. Sem pa povedal gospodu Pečečniku in drugim, s katerimi sem se v zadnjem času slišal, da če menijo, da bi jim lahko moje znanje, vedenje ali poznanstva prav prišla, sem na razpolago,” je dejal Pahor.

Nekdanji predsednik ima veliko mednarodnih stikov

Pečečnik je ob tem poudaril, da nameravajo prihodnje leto svojim članom omogočiti tudi nekaj večjih poslov v tujini, ki bi jih brez pomoči kluba težko pridobili. “Nekdanji predsednik je oseba, ki ima veliko mednarodnih stikov, ti pa so zdaj še dokaj sveži in prijateljski,” je dejal in izrazil prepričanje, da jim lahko s tem predvsem pri navezovanju stikov na visoki ravni zelo pomaga.

Glede poslovnih obetov za prihodnje leto Pečečnik sicer ni optimističen. “Pričakujem katastrofalno leto. Veseli me sicer, da se padec gospodarske aktivnosti Sloveniji dogaja bistveno počasneje,” je dejal.

Kot glavno težavo je izpostavil ohlajanje naročil po njihovi izjemni rasti ob umirjanju epidemije covida-19.

Od vlade zato pričakuje, da bo odnos do podjetnikov kot do “molznih krav” zamenjala z učinkovitimi ukrepi za pomoč gospodarstvu. “Če bodo podjetja v še večjih težavah, bo namreč kriza res pokazala svoje prave zobe,” je dodal.

Komentar trenutnih gospodarskih razmer je v krajšem pogovoru s Pečečnikom ob prevzemu zlatega ključa podal tudi Pahor. Slovenija je po njegovem mnenju danes na krizo pripravljena bolje kot pred dobrim desetletjem, kar pripisuje tudi izkušnjam iz krize ob pandemiji covida-19. Opozoril je tudi na tveganja, ki bi jih prineslo dodatno zaostrovanje geopolitičnih razmer.

Vir: MMC Foto: Zajem zaslona

By A.K.

4 thoughts on “Zlati ključ kluba podjetnikov za Boruta Pahorja”

Komentar: