Zmrznjeni ljudje v avtomobilih in ni še konec v ZDA

Zmrznjeni ljudje v avtomobilih in ni še konec v ZDA. Smrtonosni snežni vihar je na božični dan paraliziral Buffalo v New Yorku in voznike ujel v avtomobile, na tisoče domov pustil brez elektrike, število žrtev hude zimske nevihte, ki je v zadnjih dneh zamrznila večji del ZDA, pa se je povečalo.

V vremenskih razmerah v ZDA je umrlo vsaj 37 ljudi, poroča NBC News. Večji del države je namreč skupaj s snegom in ledom zajel mraz.

Večji del izgubljenih življenj je bil skoncentriran v Buffalu in njegovi okolici na robu jezera Erie v zahodnem New Yorku zaradi ostrega mraza in močnega snega. 

Ljudje so zmrzovali v avtomobilih, snežnih zametih …

Kljub prepovedi vožnje, ki velja od petka, je konec tedna v okrožju Erie na v svojih vozilih obtičalo na stotine voznikov. Na pomoč pri reševanju so poklicali člane nacionalne garde saj je bilo reševanje zaradi ekstremnih snežnih razmer in močnega sneženja zapleteno.

Policijska uprava Buffala je na spletu objavila prošnjo za javno pomoč pri iskanju in reševanju, v kateri je prosila tiste, ki imajo snežne sani in so pripravljeni pomagati naj pokličejo posebno telefonsko številko za navodila.

Neurje je odnašalo strehe, veter kot orkan

Resnost neurja je bila opazna tudi za regijo, vajeno ostrih zimskih razmer.

Christina Klaffka, 39-letna prebivalka Severnega Buffala, je opazovala, kako je nevihta odnašala kritino s strehe njenega soseda. V soboto zvečer je skupaj s celotno sosesko ostala brez elektrike. Brez so bili tudi v nedeljo zjutraj.

John Burns, 58-letni upokojenec iz North Buffala, je dejal, da je bil z družino 36 ur ujet v svojem domu.  “Nihče ni bil zunaj. Nihče ni niti sprehajal svojih psov,” je dejal.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je novinarjem v nedeljo povedala, da se je Bidnova administracija strinjala, da bo podprla njeno zahtevo za zvezno razglasitev katastrofe.

Mobilizirana narodna garda

Približno 200 pripadnikov nacionalne garde je bilo mobiliziranih v zahodnem New Yorku, pomagali so policijskim in gasilskim ekipam, izvajali zdravstvene preglede in prinašali zaloge v zavetišča.

Nevihta se je v nedeljo premaknila proti vzhodu. 1,5 milijona ljudi je bilo brez elektrike, zaradi česar so morali odpovedati na tisoče komercialnih letov.

V nedeljo je bilo v ZDA več kot 150.000 domov in podjetij brez elektrike, kar je velik upad v primerjavi z 1,8 milijona, ki so bili brez elektrike v soboto.

V Buffalu je bilo v nedeljo brez elektrike 16 odstotkov prebivalcev.

Izpadi elektrike tudi v Kanadi

V Kanadi je bilo brez elektrike najmanj 140.000 ljudi, večinoma v provincah Ontario in Quebec. Slednji je prizadel isti snežni vihar, kot zahodni New York.

Po podatkih FlightAware, orodja za sledenje letov, je bilo do nedelje opoldne v ZDA odpovedanih več kot 1700 letov.

Temperature v osrednjem in vzhodnem delu ZDA so bile precej pod povprečjem in pod lediščem vse do južne obale zaliva, je povedal meteorolog Nacionalne vremenske službe Rich Otto.

Letališče Buffalo je zabeležilo skoraj meter in pol snega, je sporočila meteorološka služba.

V Kentuckyju so uradniki potrdili tri smrtne žrtve, povezane z neurjem. Najmanj štirje ljudje so umrli, več jih je bilo poškodovanih v avtomobilskih nesrečah v Ohiu.

O drugih smrtih, povezanih z izrednim mrazom ali prometnimi nesrečami, povezanimi z vremenom, so poročali tudi v Missouriju, Tennesseeju, Kansasu in Koloradu.

Ni konec

Opozorila pred zimskimi nevihtami ostajajo v veljavi za Buffalo, Jamestown in Watertown še naslednjih nekaj dni. Napovedi kažejo, da bi lahko v Jamestownu zapadlo še 20 centimetrov snega, v Buffalu še 35, v Watertownu pa še en meter snega. Pričakovati je tudi dodatne orkanske vetrove.

Opozorila glede sneženja Lake effect ostajajo v veljavi severno od Jamestowna do torka do 10. ure po lokalnem času. Proti koncu tedna naj bi se razmere počasi izboljšale.

Foto: Pexels

By A.K.

One thought on “Zmrznjeni ljudje v avtomobilih in ni še konec”

Komentar: